Ամերիկյան սև արջի փաստեր

Ամերիկյան սև արջի փաստեր

Ամերիկյան սև արջը (Ursus americanus) մի մեծ գերեզմանաքար է, որը բնակեցնում է անտառները, ճահիճները և տունդրաները Հյուսիսային Ամերիկայի ավելի հյուսիսային մասերում: Որոշ տարածքներում, ինչպիսին է Խաղաղ օվկիանոսի հյուսիս-արևմուտքը, այն սովորաբար ապրում է քաղաքների ու արվարձանների ծայրամասերում, որտեղ հայտնի է դարձել, որ փչում են պահեստային շենքեր կամ մեքենաներ սննդի որոնման մեջ:

Արագ փաստեր. Ամերիկյան սև արջ

  • Գիտական ​​անվանում. Ursus americanus
  • Ընդհանուր անուն: Ամերիկյան սև արջ
  • Կենդանիների հիմնական խումբ. Կաթնասուն
  • Չափը: 4.25-6.25 ոտնաչափ երկարություն
  • Քաշը: 120-660 ֆունտ
  • Կյանքի տևողությունը: 10-30 տարի
  • Դիետա: Omnivore- ը
  • Հաբիթաթ: Անտառապատ տարածքներ Ալյասկայում, Կանադա, ԱՄՆ, Մեքսիկա
  • Բնակչություն 600,000
  • Պահպանման կարգավիճակը.Առնվազն անհանգստություն

Նկարագրություն

Սև արջուկները զգալիորեն տարբերվում են գույնով իրենց ամբողջ տիրույթում: Արևելքում արջերը սովորաբար սև են `շագանակագույն մռութով: Բայց արևմուտքում նրանց գույնը ավելի փոփոխական է և կարող է լինել սև, շագանակագույն, դարչին կամ նույնիսկ թեթև բուֆի գույն: Բրիտանական Կոլումբիայի և Ալյասկայի ափերի երկայնքով կան սև արջերի երկու գույնի մորֆներ, որոնք բավականաչափ հստակ են, որպեսզի նրանց մականունները վաստակեն `սպիտակավուն« Կերմոդի արջը »կամ« ոգեղեն արջը »և կապույտ-մոխրագույն« սառցադաշտային արջը »:

Չնայած որոշ սև արջեր կարող են գունավորվել շագանակագույն արջերի պես, երկու տեսակը կարելի է առանձնացնել այն փաստով, որ ավելի փոքր սև արջերին բացակայում է ավելի մեծ շագանակագույն արջերի համար բնութագրվող կռունկը: Սև արջերն ունեն նաև ավելի մեծ ականջներ, որոնք ավելի բարձր են կանգնած, քան շագանակագույն արջերը:

Սև արջերն ունեն հզոր վերջույթներ և հագեցած են կարճ ճանկերով, որոնք հնարավորություն են տալիս ճեղքել գերանները, բարձրանալ ծառերի վրա և հավաքել մանրախիճ և ճիճուներ: Նրանք նաև փնջեր են փչացնում և կերակրում իրենց պարունակած մեղրի և մեղվի թրթուրներով:

Հաբիթաթ և լեռնաշղթա

Ամերիկյան սև արջը ապրում է անտառածածկ տարածքներում ՝ ամբողջ Հյուսիսային Ամերիկայում, Կանադայից մինչև Մեքսիկա և ԱՄՆ առնվազն 40 նահանգ: Նրանք նախկինում ապրում էին Հյուսիսային Ամերիկայի գրեթե բոլոր անտառային տարածքներում, բայց այժմ դրանք սահմանափակվում են այն տարածքներով, որոնք ավելի քիչ խիտ բնակեցված են: մարդկանց կողմից: Կանադայում ամերիկյան սև արջը շարունակում է ապրել իր պատմական մեծ մասում, բացի կենտրոնական հարթավայրերից: Այս արջուկները ժամանակին բնակություն են հաստատել նաև Հյուսիսային Մեքսիկայի լեռնային շրջաններում, բայց դրանց թիվը պակասել է այս շրջանում:

Սև արջերը երեք արջի տեսակներից մեկն են, որոնք ապրում են Հյուսիսային Ամերիկայում; մյուս երկուսը `շագանակագույն արջը և բևեռական արջը: Այս արջի տեսակներից սև արջերն ամենափոքրն ու երկչոտն են: Մարդկանց հանդիպելիս սև արջերը հաճախ փախչում են, քան հարձակվում:

Դիետա

Սև արջերն ամենուր են: Նրանց դիետան ներառում է խոտեր, հատապտուղներ, ընկույզներ, մրգեր, սերմեր, միջատներ, փոքր ողնաշարավորներ և գազար: Հյուսիսային շրջաններում նրանք ուտում են ձգանման սաղմոն: Ամերիկյան սև արջերը ժամանակ առ ժամանակ կսպանեն նաև երիտասարդ եղջերուների կամ սուսերի հորթերին:

Իրենց տիրույթի ավելի ցուրտ մասերում սև արջուկները ձմռանը փախստորեն դիմում են իրենց տան համար, որտեղ նրանք մտնում են ձմեռային քուն: Նրանց քունը իրական ձմեռում չէ, բայց ձմեռային քնի ընթացքում նրանք հրաժարվում են ուտելուց, խմելուց կամ աղբը արտանետելուց, քանի դեռ յոթ ամիս: Այս ընթացքում նրանց նյութափոխանակությունը դանդաղում է և սրտի կշիռը ընկնում է:

Վերարտադրություն և սերունդ

Սև արջերը վերարտադրվում են սեռական ճանապարհով: Նրանք հասնում են վերարտադրողական հասունությանը 3 տարեկանից: Նրանց բուծման սեզոնը տեղի է ունենում գարնանը, բայց սաղմը չի դնում մոր արգանդում մինչև ուշ աշնանը: Երկու կամ երեք ձագ ծնվում են հունվարին կամ փետրվարին:

Կատուները շատ փոքր են և հաջորդ մի քանի ամիսներն անցկացնում են կերակրատեսակները `ապահովելով Den- ի անվտանգությունը: Cubs- ը գարնանը մայրիկի հետ դուրս են գալիս դենից: Նրանք մնում են իրենց մոր խնամքի տակ, մինչև դեռ 1 տարեկան են, և այդ ժամանակ նրանք ցրվում են իրենց տարածքը փնտրելու համար:

Պահպանման կարգավիճակը

IUCN- ը Ամերիկյան Սև արջի պահպանության կարգավիճակը դասակարգում է որպես «նվազագույն մտահոգություն»: Եվ սև արջը Հյուսիսային Ամերիկայում ամենատարածված արջն է: Այնուամենայնիվ, բոլոր խոշոր կաթնասունները, ովքեր ուտում են միս խոշոր կատուներ, գայլեր և արջի դեմքի սպառնալիքներ, բխում են գիշատիչների և բնակության վայրերի կորստից: Սա ներառում է սև արջեր, չնայած դրանք ավելի քիչ են տուժում, քանի որ նրանց սննդակարգի 95 տոկոսը բուսական է:

Ամերիկյան սև արջուկներ և մարդիկ

Ամերիկյան սև արջերը ողջ Հյուսիսային Ամերիկայում նույնպես կանգնած են անկման անտառային տարածքներում, որտեղ նրանք ժամանակին ապրում էին քաղաքային տարածքների արագ ընդլայնման պատճառով: Իսկապես, Հյուսիսային Ամերիկայում սև արջերի մարտահրավերների մեծ մասը բխում են մարդկանցից:

Ամերիկյան սև արջերը խելացի են և արագորեն սովորում են, որտեղ կարող են գտնել մարդկանց թողած աղբը, ինչպես նաև այնտեղ, որտեղ մարդկային սնունդը հեշտությամբ հասանելի է: Ըստ Վայրի բնության պահպանության ընկերության ՝ սա «ստեղծում է« կատարյալ պայմաններ մարդու և արջի հակամարտության համար »: Խնդիրը հատկապես առաջ է բերվում այն ​​շրջաններում, որտեղ մարդիկ գնում են ճամբար և ճամբարում, ինչպես նաև բնակեցված անտառային տարածքներում, ինչը հանգեցնում է վտանգավոր պայմանների սև արջերի և մարդկանց համար:

Աղբյուրները

  • «Սև արջուկներ»WCS.org:
  • «Հիմնական փաստերը սև արջուկների մասին»:Վայրի բնության պաշտպաններ, 2019-ի 10 հունվարի:
  • «Մսակեր կենդանի փլուզումը»:Վայրի բնության պաշտպաններ, 2019-ի 10 հունվարի: